VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Schade op reis, wat nu?

Geplaatst op: 01-08-2016, 09:42:49

Het kan u zomaar overkomen: de nieuwe camera valt in het water, de strandtas wordt tijdens een dag aan zee gestolen of u wordt plotseling ziek. Waar moet u aan denken en wat moet u doen als er onverhoopt iets misgaat op vakantie?

„Wat er ook gebeurt op reis, of het nu diefstal, schade of ziekte is”, vertelt Sandra de Jong, reisexpert van de Consumentenbond: „Neem altijd contact op met uw reisverzekeraar.”

De Jong raadt vakantiegangers ook aan om altijd een smartphone mee te nemen. „Verzekeraars zijn te bereiken per telefoon, e-mail, en tegenwoordig ook WhatsApp. Een aantal heeft zelfs een app waarmee u het voorgevallen incident direct kan melden.” Die smartphone kan overigens in meerdere situaties goed van pas komen. Met name in het geval van schade, zoals een deuk in de auto. „Maak altijd foto’s van schade, de camerafunctie van uw mobiele telefoon is daar prima geschikt voor”, zegt De Jong. „Het is ook noodzakelijk: uw verzekeraar zal altijd eerst bewijs van geleden schade willen zien voordat hij overgaat tot betaling.”

Datzelfde geldt voor diefstal. Doe dan ook altijd meteen aangifte bij de plaatselijke politie wanneer u iets bent verloren of vermoedt dat het is gestolen. De Jong: „Hoe moeilijk aangifte in een vreemd land en in een vreemde taal ook kan zijn: doe het wel, de verzekeraar stelt het als vereiste bij het indienen van een schadeclaim.” Vraag dan ook altijd een kopie van het aangifteformulier zodat u dit als bewijs kan overhandigen aan uw verzekeraar.

Om in het geval van reisschade niet voor extra verrassingen te komen staan, is het volgens De Jong van belang om goed voorbereid van huis te gaan. „Zorg ervoor dat u altijd uw verzekeringsgegevens en het telefoonnummer van de alarmcentrale bij de hand heeft. Dat voorkomt een hoop stress op het moment dat u daadwerkelijk iets overkomt.”  „Mocht u gaan vliegen”, zegt De Jong. „Maak dan voor vertrek foto’s van de inhoud van uw koffer. Dan heeft u bewijs wanneer die onderweg kwijtraakt. Vraag in het geval van verloren bagage op de luchthaven om het internationale formulier hiervoor. De verzekeraar zal dit willen ontvangen.”

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat onderstreept ook Markus van Tol van de ANWB. „Controleer voor vertrek altijd goed of uw vakantiebestemming binnen of buiten Europa valt en stel daar de dekking van uw reisverzekering op af”, aldus Van Tol. „Dat voorkomt dat u onnodig zelf voor eventuele kosten opdraait.”

Daarbij is het ook belangrijk dat u let op de duur van uw reisverzekering. Het is handig wanneer daar wat rek in zit. „Stel u mist door vertraging op de terugreis uw vlucht”, zegt Van Tol. „Dan is het wel geruststellend dat uw reisverzekering nog even doorloopt”.

Van Tol benadrukt het belang van een reisverzekering in het geval van ziekte. „Er heerst helaas nog weleens het misverstand dat vakantiegangers alleen een zorgpolis nodig hebben. Een zorgverzekering vergoed echter maar een beperkt deel van eventuele ziektekosten, een aanvullende reisverzekering is nodig om het dekkend te maken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan medisch transport vanaf het vakantieadres terug naar Nederland, die torenhoge kosten komen voor eigen rekening wanneer u geen reisverzekering heeft.”

„Voorkomen is beter dan genezen”, zegt Van Tol. „Controleer voordat u op reis gaat dan ook goed uw reisverzekering zodat u precies weet waar u voor verzekerd bent. In dien nodig valt deze nog uit te breiden.”

Bron: www.dft.nl van 30 juli 2016

Vorige pagina